Skip to main content

Upute učenicima koji sudjeluju u projektu IPL

U nastavku pročitajte sve detalje važne za prijavu na „Igram, pišem, lajkam“ 2021./2022.

 

 UPUTE ZA VODITELJE/UČENIKE - 2022. - preuzmite ovdje

 

Kako se prijaviti?

Uvjeti za prijavu:

 1. prijavljeni moraju biti učenici bilo kojeg razreda hrvatske srednje škole te
 2. prijavljeni moraju imati HŠSS iskaznicu

Prijave su otvorene 20. siječnja 2022. godine te traju mjesec dana, do 20. veljače 2022. godine u 23:59 sati.

Zainteresirani se učenici prijavljuju na OVOM LINKU unosom svojih osobnih podataka, mentorom i novinarskim radom koji mora biti napisan ove školske godine te koji može biti:

 

- izvještaj sa školskog, županijskog ili poluzavršnog sportskog natjecanja

- izvještaj s individualnog školskog sportskog događanja

- članak ili reportaža o odabranom ili istaknutom sportu u školi

- članak ili reportaža o sportskom timu u školi

- članak ili intervju s istaknutim školskim sportašem ili profesorom

- istraživački članak o tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi

- članak ili reportaža na posebnu temu (sport, rekreacija, važnost tjelesne aktivnosti, zdrav život)

- sportska fotoreportaža

 

*Mentor može biti bilo koji profesor koji može voditi učenika kroz proces prijave, pregledati tekst, savjetovati ga te putovati u Poreč u slučaju prolaska u daljnji krug natječaja. Idealno se radi o profesorima hrvatskog jezika, profesorima tjelesne i zdravstvene kulture ili knjižničarima aktivnima u novinarskom radu škole.

 

Selekcijski proces

Nakon slanja radova stručni žiri pregledava radove te dodjeljuje bodove na temelju ispunjavanja uvjeta poput; novinarske forme, strukture i kompletnosti rada, pismenosti (gramatike i pravopisa), općeg dojma i relevantnosti.

 

Kriteriji za određivanje najboljih radova bit će:

Bodovanje stručnog žirija (boduju se: ispunjavanje novinarske forme, stil pisanja, opći dojam)

1. ispunjavanje novinarske forme (5W, kompletnost, potpunost informacija, odgovara li napisano vrsti teksta koja je prijavljena)

2. stil pisanja (gramatika i pravopis, stil pismenog izražavanja, struktura teksta)

2. opći dojam (kreativnost i relevantnost, ima li smisla, ima li sve informacije, prati li priču…)

 

Sudjelovanje u novinarskom kampu

Prijave su otvorene od 20. siječnja 2022. godine te traju do 20. veljače 2022. Nakon kraja prijava, stručni žiri pregledat će radove, ocijeniti ih prema navedenim kriterijima te odabrati po jednog predstavnika iz svake hrvatske županije i Grada Zagreba.

Oni će biti pozvani na sudjelovanje u trodnevnom novinarskom kampu u Poreču koji će predavanjima, radionicama i drugim aktivnostima pripremiti finaliste na sudjelovanje u državnim natjecanjima školskih sportskih društava do kraja školske godine 2021./2022.

*** Napomena: u slučaju izostanka prijave sudionika iz neke županije, HŠSS zadržava pravo pozivanja manje sudionika u novinarski kamp***

Nakon odabira finalista, poziva ih se na sudjelovanje na seminaru tj. novinarskom kampu te se ocjenjuje i njihov angažman i nastup na radionicama i predavanjima, kao i svi radovi koji budu stvoreni tijekom radionica. Nakon kraja kampa, finalisti će biti obaviješteni na kojim će državnim prvenstvima nastupati te će tamo svoja novostečena znanja moći primijeniti u praksi.

 

NOVINARSKI KAMP: Poreč, 3. - 6. ožujka 2022. godine (tijekom DP u hrvanju i sportskom plesu)

 

Sudjelovanje na državnim prvenstvima 2021./2022.

Na državnim prvenstvima mentorirat će ih tim Hrvatskog školskog sportskog saveza te ih upućivati u sve zadatke, koji će također biti nadgledani i ocijenjeni. Osim ocjena mentora, bodovat će se i izvještaji napisani tijekom natjecanja, fotografije, aktivnost i angažman na društvenim mrežama saveza i sl.

Na kraju školske godine, nakon svih državnih prvenstava, jedan od finalista će na temelju svega navedenog biti nagrađen i osvojiti titulu najboljeg učenika novinara Hrvatskog školskog sportskog saveza 2022. godine, a svi će finalisti dobiti prikladne poklone i certifikate o sudjelovanju.

 

Što nakon sudjelovanja?

Učenici novinari koji prođu novinarski kamp bit će trajno uključeni u sustav školskog sporta te će biti na raspolaganju županijskim i gradskim savezima za novinarske usluge – od sljedeće školske godine bit će sportski učenici novinari u svojoj županiji te će moći posjećivati i izvještavati sa županijskih natjecanja i školskih sportskih događanja.

 

Što ako imam još pitanja?

Za sva dodatna pitanja i upute, pozivamo vas da nam se javite na [email protected] gdje ćemo vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku. 

 

Svakako pročitajte i SVE SAM SHVATIO/LA I ŽELIM POSLATI SVOJ IZVJEŠTAJ - Klikni i pošalji

 

 

Više o projektu pročitajte ovdje.

 

Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) od 2013. godine provodi projekt Igram, pišem, lajkam (IPL). IPL novinari izvještavali su s poluzavršnih i završnih natjecanja Državnog prvenstva te sa završnog natjecanja Državnog prvenstva za učenike 5. i 6. razreda te sa nižih razina natjecanja (općinska, gradska, županijska).  Svi IPL novinari koji su sudjelovali na završnici DP-a za OŠ,SŠ i ITR te 5. i 6. razreda bili su nagrađeni od strane HŠSS-a. Izvještaji projekta IPL bili su objavljivani na web i Facebook stranici HŠSS-a te dio njih u tiskanom izdanju Sportskih novosti. Statistika 6 sezona IPL-a:

  br.izvještaja br.novinara br.natjecanja pobjednik
2012 – 2013 66 55 116 Marko Šapina
2013 – 2014 73 60 125 Marija Bobinski
2014 – 2015 56 48 77 Nikolina Jurković
2015 – 2016 70 57 100 Marita Čatić
2016 – 2017 71 56 99 Ina Brakus
2017 - 2018 57 46 104 Ivan Debelec
ukupno 392 322 621  

Tablica 1 – podaci iz prijašnjih sezona IPL-a   CILJEVI PROJEKTA

 • popularizacija školskog sporta među učenicima
 • veća i kvalitetnija promocija školskih sportskih natjecanja,
 • uključivanje što većeg broja učenika u školske sportske aktivnosti
 • edukacija učenika/novinara
 • obrazovanje putem sporta

1.    CILJANE SKUPINE

 • učenici osnovnih i srednjih škola
  • učenike će se poticati na pisanje i izvještavanje sa školskih sportskih natjecanja koje organizira Hrvatski školski sportski savez
 • novinarske sekcije škola - učitelji i nastavnici
  • poticati će se škole koji imaju novinarske sekcije da sudjeluju u Projektu
  • učitelji će pratiti rad IPL novinara (npr. učitelji hrvatskog mogu lektorirati tekstove, učitelji TZK obavještavati o sportskim aktivnostima Školskog sportskog društva)
 • mediji
  • ostvariti suradnju sa zainteresiranim novinarima, novinskim kućama, radio postajama te Internet portalima koji bi objavljivali radove učenika te izvještaje sa natjecanja

  NAPOMENA: Potičemo vas da obavijestite sudionike natjecanja da posjete skolski-sport.hr i naš Facebook profil. te da „lajkaju“ vaše vijest i našu stranicu.

Tablica