Skip to main content

Fair play karton

      

Pregled rada po godinama

Školska godina 2019./2020. | Školska godina 2021./2022. | Fair play nagrada HOO-a

FAIR PLAY KARTON

1. UVOD

Hrvatski fair play odbor (HFPO) u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim (HŠSS) savezom počeo je s pilot projekton programa „Fair play kartona“ na školskim sportskim natjecanjima u sklopu projekta “Fair play card at school’s sport competitions in Croatia” odobrenog u okviru Kontinentalnog programa Olimpijske solidarnosti MOO-a u travnju 2020. godine.

 

2. CILJ PROJEKTA

Cilj projekta je promicanje etičkih vrijednosti u sportu uvođenjem Fair play kartona za fer podvige na školskim sportskim natjecanjima u organizaciji HŠSS-a. HFPO je član Europskog fair play pokreta (EFPM) koji potiče članice na promociju uvođenja Fair play kartona. Ove godine na dan obilježavanje 1. Međunarodnog fair play dana (7. 09. 2020. godine) biti će predstavljeni projekti Fair play kartona i Tjedna fair play u mojoj školi.  Projekt uvođenja Fair play kartona na školska sportska natjecanja temelji se na dobrim primjerima prakse iz Slovačke, Slovenije, Italije i Portugala.

3. CILJANE SKUPINE

  1. učenici osnovnih i srednjih škola;
  2. roditelji učenika;
  3. učitelji;
  4. gledatelji (publika)

 

4. PROVEDBA PROJEKTA

U provedbi projekta razlikujemo pilot fazu projekta koji se provela u ožujku 2020. godine za vrijeme održavanja Državnog prvenstva školskih sportskih društava u košarci kada su na natjecanju nastupile 24 ekipe dječaka, 24 ekipe djevojčica, 24 ekipe mladića i 24 ekipe djevojaka. Tijekom prvenstva košarkaški suci dodijelili su nekoliko fair play kartona. Pilot projekt podrazumijevao je nastavak na natjecanjima u futsalu, rukometu i odbojci (Poreč), atletici (Split), te ISF Svjetskom školskom prvenstvu za učenika ispod 15 godina (Zadar). Obzirom na prekid svih aktivnosti zbog pandemije bolesti COVID-19 pilot pilot projekt je odgođen.

Početkom nove školske godine 2020./2021. u svim osnovnim i srednjim školama obilježiti će se 1. Međunarodni fair play dan. Hrvatski fair play odbor i Hrvatski olimpijski odbor u suradnji s partnerima Ministarstvom znaosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Hrvatskim školskim sportskim savezom pozvati će sve profesore i učenike na promociju sportske kulture u fair play vrijednosti ne samo u sportu već i u svakodnevnom životu.

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znaosti i obrazovanja dali su pozitivno stručno mišljenje i preporučili provedbu projekata Hrvatskog školskog sportskog saveza u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske. Posebno se ističe značaj obilježavanja 1. Međunarodnog fair play dana.

Više o aktivnostima u provedbi Međunarodnog fair play dana pronađite OVDJE

  Plakat 1. Međunarodnog fair play dana

  Pravila, protokol i analiza Fair play kartona

  Pozitivno stručno mišljenje AZOO i MZO

  Dopis osnovnim i srednjim školama povodom 1. Međunarodnog fair play dana

5. PARTNERI

        Hrvatski fair play odbor u okviru Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatski školski sportski savez glavni su partneri u provedbi projekta.

U realizaciji projekta uključili su se Hrvatski olimpijski odbor, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje te Sportska televizija.

Pogledajte promotivni video o Fair play kartonu (SPTV)

 

6.  IZVJEŠTAJ O PROVEDENOJ PRVOJ FAZI PILOT PROJEKTA u školskoj godini 2019./2020.

Prva faza pilot projekta  „Fair play karton“ provedena je tijekom održavanja Državnog prvenstva školskih sportskih društava u košarci koje je održano u Zadru od 6. do 10. ožujka 2020. godine.

Natjecanje je okupilo konkurenciju osnovnih škola koji su se natjecali od 6.do 8. 3. 2020. Nastupilo je 24 ekipe dječaka ili 288 učenike i 24 voditelja te 24 ekipe djevojčica ili 279 učenica i 24 voditelja.

U konkurenciji srednjih škola nastupile su 24 ekipe mladića ili 280 srednjoškolaca te 24 voditelja, te 24 ekipe djevojaka ili 281 srednjoškolka i 24 voditelja ekipa.

Osnovne škole

U turniru osnovnih škola „Fair play karton“ dobili su: Lucija Begonja, članica ŠSD Šijana iz Osnovne škole Šijana iz Pule, Petra Žanić članici ŠSD-a Bela IV IV. Osnovne škole iz Varždina, Luka Hajdin i Nino Grbić ; ŠSD Braća Seljan; OŠ Braća Seljan iz Karlovca te Josipa Petrović članica ŠSD Zmaj Osnovne škole Ivanovec i David Barunčić, član ŠSD OŠ dr. Franje Tuđmana Osnovne škole Franje Tuđmana iz Korenice.

Na slici: Petra Žanić

Na slici: Lucija Begonja s Voditeljem Leom Radolovićem

Ukupno je kod učenika osnovnih škola karton dobilo 6 učenika.

Srednje škole

U turniru srednjih škola „Fair play karton“ dobili su: Fabijan Ereiz, član ŠSD Gimnazija, Gimnazije iz Požege, Nikolina Pavić, članica ŠSD Marko Marulić, IV Gimnazije Marka Marulića iz Splita,  Katija Nekić i Jelena Šestan članice ŠSD-a Vladimir Nazor, iz Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra.

Na slici: Nikolina Pavić s voditeljem Deanom Rudanom

Na slici: Fabijan Ereiz s voditeljem Matijom Vukušićem.

Ukupno je kod učenika srednjih škola karton dobilo 4 učenika.

Sveukupno je „Fair play karton“ na natjecanjima košarke dobilo 10 učenika i učenica.

Pogledajte kako je bilo na pilot projketu u Zadru

 

Novi projekt Hrvatskog školskog sportskog saveza i Hrvatskog fair play odbora ugledao je svjetlo dana na državnom prvenstvu u košarci. Riječ je o projektu pod imenom FAIR PLAY KARTON.

 

Lucija Begonja prva je dobitnica Fair Play kartona

Petra Žanić učenica je IV Osnovne škole iz Varaždina i svojim je fair potezom zaradila Fair play karton.

 

Fabijan Ereiz – Gimnazija Požega
Za najkulturnije i najkorektnije ponašanje prema suigračima i protivničkim igračima.

Učenica IV. GIMNAZIJA MARKO MARULIĆ iz Splita Nikolina Pavić dobitnica je Fair play kartona

FAIR PLAY KARTON U ŠKOLSKOJ GODINI 2021/2022

Hrvatski školski sportski savez nastavio jue s natjecanjima nakon stanke uzrokovane pandemijom i već na prvom događanju u novoj školskoj godini pni pogodak - prekrasna priča otvara nastavak projekta u naboljem svjetlu.

Klupski prvak i viceprvak iz Zagreba i Čakovca svojim su ekipama pomogli doći do finala za srednje škole u badmintonu. Što su prije meča odlučili i kako su zaslužili fair-play karton, pogledajte u videu.

 

 

Ivor Zekan iz Tehničke škole Zagreb prvak je Hrvatske u kategoriji do 19 godina. Ivan Grubić iz Srednje škole Čakovec viceprvak je Hrvatske u kategoriji do 19 godina. Osim njihovih izvrsnih klupskih rezultata i mnogih natjecanja na kojima sudjeluju, povezuje ih još nešto - fair play karton

 

U sklopu projekta Fair play karton dodjeljeno im je ovo priznanje zbog dogovora koji se dogodio između Ivora i Ivana neposredno prije finala Državnog prvenstva u badmintonu. Dečki su sa svojim timovima došli do kraja natjecanja, te su se u finalu igrale utakmice između Zagreba i Čakovca. Ivan je pristupio Ivoru s pitanjem bi li bila dobra ideja da oni, kao najjači igrači svojih timova, predaju prijavu zajedno te odigraju presudni meč - bez taktiziranja. Svjesni svog klupskog plasmana i sposobnosti svojih protivnika, Ivor i Ivan nisu htjeli kao jaki igrači ići na slabije; umjesto toga, svoje su finale odlučili prijaviti tako da igraju jedan protiv drugoga - neka najbolji pobjedi i donese zlato svom timu. 

 

 

“Htjeli smo odigrati meč koji se može snimati i koji je atraktivan, i da nema taktiziranja”, rekli su Ivan i Ivor. Meč je bio izrazito napet, a i praćen od strane cijele dvorane te prijenosa uživo jer su svi ubrzo saznali da se na terenu pet igra pravi badmintonski derbi. Dečki su dali sve od sebe te je svega par poena odlučilo da Ivor i Tehnička škola Zagreb osvajaju zlato. 

 

“Pa zasigurno je velika motivacija dobiti tako nešto i sigurno ćemo biti primjer djeci i mladima, svim ostalim igračima”, zaključili su dečki, rukovali se i zadovoljno otišli po svoje pehare. Čestitamo im na plasmanu, ali i na ovom činu koji nas podsjeća na moć sportskog duha i sportske solidarnosti.

Pogledajte i video koji su snimile IPL novinarke Nika i Lucija:

 


Državno prvenstvo školskih sportskih društava u plivanju za osnovne škole održano je 30.11. i 1.12. 2021. godine.

 

Ana Čalušić iz 2.c razreda osvojila je fair play karton kao najmlađa učenica na natjecanju te najaktivnija na tribinama.

Osnovna škola Trstenik iz Splita ima novu dobitnicu Fair play kartona - sedmogodišnju Anu Čalušić, najmlađu natjecateljicu Državnog prvenstva u plivanju za osnovne škole. Osvojila je ovu nagradu kao zamjena i dio svoje ekipe, ali i kao svojevrsna asistentica svoje ekipe i svoga voditelja. Ana je, osim što je bila divna podrška natjecateljicama iz svoje škole, “uredovala i vodila evidenciju te brinula o tome da sve na natjecanju prođe dobro za Školsko sportsko društvo Lumbrak”, kaže njezina ekipa.

Anin voditelj, prof. Robert Jelaska iznimno je pohvalio svoju najmlađu učenicu i s veseljem najavio da će i ona uskoro zaplivati sa svojim školskim kolegicama. “Puno nam je pomagala, bez nje ne bih ostvario rezultat koji jesam!”, rekao je prof. Ilaska.

Ana nam je rekla: “jako sam sretna što sam ovo osvojila, jedva čekam zaplivati s drugim plivačicama!” Čestitamo joj na ovoj nagradi i veselimo se ponovno ju sresti na jednom od naših budućih natjecanja. 

Projekt Fair play karton započeo je s provođenjem 2020. godine kada je Hrvatski fair play odbor (HFPO) u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom uključio dodjelu posebnih kartona i nagrada za iznimno sportsko ponašanje na školskim sportskim natjecanjima u sklopu projekta “Fair play card at school’s sport competitions in Croatia”. Prekrasno je vidjeti da i naši sportaši, a i njihovi voditelji, cijene ovu inicijativu i prepoznaju posebnu djecu koji nam dolaze na ova natjecanja te se veselimo saznati tko će biti sljedeći dobitnik ove nagrade. 

Novo natjecanje - novi fair play kartoni!

Državno prvenstvo u gimnastici održano je u Osijeku 9.12.2021.

U četvrtak, 9. prosinca 2021. u Sokolskom domu u Osijeku održana je Završnica državnog prvenstva u gimnastici za osnovne škole. Ponovno smo se upoznali s nevjerojatnim sportašima, od kojih su nam neki osvojili i posebni fair play karton.

Gimnastička završnica državnog prvenstva otkrila nam je neke nove talente u školskom sportu, ali i pokazala nam i one velike hrabrosti, volje i želje za sportskim nastupima. Stoga smo u sklopu projekta Fair play karton nagradili one koji su velikom hrabrošću i zalaganjem te nepristajanjem na poraz omogućili svojim ekipama izvrsne plasmane. 

Prvi takav sportaš je mladi Roko Juričin iz I. osnovne škole Čakovec koji je pretrpio ozbiljan pad na preskoku, no odlučio je nastupiti ponovno. O tom događaju nam je rekao: “Nisam znao da ću dobiti neku nagradu za to, samo sam htio još jednom probati jer smo puno vježbali i jer sam znao da će dečki navijati za mene.” Njegovu hrabrost i požrtvovnost za tim tehnička je komisija odlučila nagraditi fair play kartonom.

Sličnu situaciju imala je i Nives Miljković, sportašica iz Osnovne škole Vladimira Nazora iz Vinkovaca, koja nam je već na natjecanje došla ozlijeđena - naime, odlučila je unatoč slomljenom prstu na nozi za svoj tim nastupiti na najtežoj gimnastičkoj spravi ovog Prvenstva, ručama.

Projekt Fair play karton provodi se od 2020. godine kada je Hrvatski fair play odbor (HFPO) u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom uključio dodjelu posebnih kartona i naada za iznimno sportsko ponašanje na školskim sportskim natjecanjima u sklopu projekta “Fair play card at school’s sport competitions in Croatia”. Prekrasno je vidjeti da i naši sportaši, a i njihovi voditelji, cijene ovu inicijativu i prepoznaju posebnu djecu koji nam dolaze na ova natjecanja te se veselimo saznati tko će biti sljedeći dobitnik ove nagrade.

FAIR PLAY NAGRADA HRVATSKOG OLIMPIJSKOG ODBORA ZA 2021. GODINU

Hrvatski olimpijski odbor nagradio je Gorana Jukića i Hrvatski školski sportski savez za izniman doprinos i učenje o fair playu na školskim sportskim natjecanjima.

Goran Jukić je voditelj projekta Fair Play karton, Fair play dan u mojoj školi i projekt obilježavanja Međunarodnog fair playa dana, a njegove je kreativnosti proizašao fair play karton, izvrsno prakticiran i udomaćen na školskim sportskim natjecanjima pod okriljem HŠSS-a.

Goranu Jukiću i Hrvatskom školskom sportskom savezu nagrada je uručena na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta koja je održana u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin 21. prosinca 2021. godine.

Goran Jukić osim što je zaposlen u Hrvatskom školskom sportskom savezu od 2008. godine, aktivni će član Hrvatskog Fair play odbora od 2009. godine.

Više o projektu Fair play karton pronađite OVDJE.