Skip to main content

Projekti

Univerzalna sportska škola

Projekt Hrvatskog školskog sportskog saveza koji ove godine slavi 15 godina provođenja. Projekt dvotjednog programa vježbanja i rekreacije za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole u svim zainteresiranim školama u RH. Povodom godišnjice projekta, tijekom studenog održava se i Mjesec Univerzalne sportske škole te se izdaje Priručnik za voditelje programa Univerzalne sportske škole, o kojima više možete saznati OVDJE

 

Vrtim zdravi film

Projekt Vrtim zdravi film osmišljen je upravo s namjerom prevencije pretilosti kod učenika osnovnih škola Republike Hrvatske i to putem edukacije o zdravim prehrambenim navikama te poticanjem na povećanje tjelesne aktivnosti. Projekt je proveden eksperimentalno u 2011. godini u sedam osnovnih škola Republike Hrvatske te je okupio 515 učenika.

U Hrvatskoj je kroz projekt dosad prošlo oko 52.000 učenika iz 772 škole te je o njemu informirano 15.000 roditelja, a njegov je cilj doseći ukupno 1.000 osnovnih škola, 70.000 učenika i 25.000 roditelja. Sve detalje o njemu saznajte OVDJE.

 

Vježbaonica

Vježbaonica je program Hrvatskog školskog sportskog saveza (HŠSS) koji se, u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima, provodi od listopada 2018. godine. Namijenjen je učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola te svim učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Program se provodi kao dio aktivnosti školskih sportskih društava, a voditelji su isključivo učitelji/nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture zaposleni u toj školi s mogućnošću suradnje s ostalim nastavnicima iz drugih predmeta te vanjskim suradnicima školskog sportskog društva, roditeljima, klubovima…

Sve aktivnosti u programu Vježbaonice su zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti (ZUTA). Tijekom 2020. godine, kada je vladala pandemija Covida-19 te online nastava, pokrenuta je i Online Vježbaonica o kojoj više informacija pronađite OVDJE.

 

Igram, pišem, lajkam.

Projekt kojeg je Hrvatski školski sportski savez pokrenuo u šk.god. 2012./2013. s ciljem popularizacije školskog sporta među učenicima te veće i kvalitetnije promocije školskih sportskih natjecanja. Projekt se obnavlja 2021. godine u modificiranom obliku te okuplja srednjoškolce iz svih županija Republike Hrvatske u malu sportsku novinarsku zajednicu koja će pratiti i izvještavati sa svih županijskih i državnih natjecanja u RH.

 

Školski plesni virtualni show

Hrvatski školski sportski savez početkom 2014. godine pokrenuo je projekt Školski plesni virtualni show koji ima za cilj potaknuti učenice i učenike na bavljenje tjelesnom aktivnošću i veće uključivanje u aktivnosti školskog sportskog društva (ŠSD-a) kroz ples. Projekt se uspješno provodi šest godina, uključujući 2021. godinu kada je jedno od rijetkih natjecanja u školskoj godini 2020./2021. 

Od 2021. godine u sustav školskog sporta uvodi se novi sport - sportski ples koji će projekt ovjekovječiti i sve njegove sudionike dovesti u pravi sustav školskih natjecanja.

 

Fair play - nagrada školskog sporta

HŠŠS se kroz natjecanja u sustavu školskog sporta želi zauzimati za razvoj pozitivnih vrijednosti u sportu, timskog rada, tolerancije, međusobnog poštovanja, primjene pravila igre, istine, solidarnosti i suradnje. Upravo zbog toga kao odlično rješenje nametnula se ideja o ustanovljavanju FAIR PLAY NAGRADE ŠKOLSKOG SPORTA. Tijekom svih naših natjecanja, fair play događaj može se prijaviti, dokumentirati te potencijalno i nagraditi njegove sudionike.

 

Tjedan fair playa u mojoj školi

Hrvatski školski sportski savez krajem 2018. godine pokreće novi projekt pod nazivom TJEDANA FAIR PLAYA! Implementacija univerzalnih ideja fair playa u sustavu školskog sporta uvijek je bila i bit će dobrodošla. Uvođenje godišnje fair play nagrade školskog sporta u školskoj godini 2010./2011. bio je samo početak dobre suradnje Hrvatskog školskog sportskog saveza i Hrvatskog fair play pokreta koji djeluju u okviru Hrvatskog olimpijskog odbora.

Sljedeći iskorak u smjeru poticanja promicanja fair play ideja i ponašanja u sustavu školskog sporta je pokretanja projekta pod naslovom TJEDAN FAIR PLAYA u mojoj školi tijekom kojeg su sve zainteresirane škole i njena razredna odjeljenja tjelesnim, likovnim i literarnim aktivnostima mogli učiti o fair playu i obilježiti ovaj poseban tjedan.

 

Edukacijom protiv nasilja

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u suradnji s Hrvatskim školskim športskim savezom i Agencijom za odgoj i obrazovanje, provodi čitav niz mjera edukacije u borbi protiv nasilja u športu, koji su prilagođeni različitoj dobi učenika.

 

Školski sport i olimpijski pokret

Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA) provodi od 2011. godine natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret. 2020./2021. godina glavna je tema bila HAIKU umjetnost, te je kroz natječaj stiglo više od 600 radova. Nagrađene radove pronađite ovdje