Skip to main content

Završena provedba projekta Sportski praznici 2021 - rezultati nadmašili očekivanja

Sportsko-edukativni projekt Sportski praznici 2021 svoj je posljednji dan na razini Lijepe Naše djecu doveo na sportska igrališta, bazene i školske dvorane ovoga petka, 23. srpnja 2021. Time se zaokružuju četiri tjedna aktivnosti koje su kineziolozi i nastavnici 70 škola domaćina iz svih kutaka Republike Hrvatske uspješno provodili s više od 10 000 mališana. 

 

SPORTSKI PRAZNICI 2021 provodili su se u kroz četiri tjedna u periodu od 28. lipnja do 23. srpnja 2021. godine. Projekt je, uz dobru suradnju sa županijskih školskim sportskim savezima obuhvatio svih 20 županija i grad Zagreb. Provodio se na ukupno 70 lokacija tj. škola domaćina, čijih je 138 voditelja kineziologa osmišljavalo, pripremalo i provodilo inovativne i jedinstvene sportske radionice i aktivnosti - za njihove naknade Ministarstvo turizma i sporta osiguralo ukupno 1.014.000,00 kuna.

 

 

Hrvatski školski sportski savez zajedno je s Ministarstvom turizma i sporta u petak 23. srpnja 2021. posjetio Osnovnu školu Kraljevica kako bi zaokružili i medijima predstavili prvu godinu provedbe projekta Sportski praznici 2021, osmišljenog i pripremljenog prije svega nekoliko mjeseci kao odgovor na potrebe djece i mladih koji su uvelike smanjili bavljenje tjelesnom aktivnošću i, usred nepovoljne epidemiološke situacije, izgubili mogućnost aktivnog bavljenja sportom, održavanje zdravih navika i vježbanja, ali možda i najvažnije - kvalitetnog druženja s vršnjacima.

 

Pa je tako kroz 4 tjedna provedbe u projekt je ukupno bilo uključeno 10.831 učenik i učenica od 1. do 8. razreda osnovnih škola Republike Hrvatske. Od ukupnog broja u projektu je sudjelovalo 5.679 dječaka i 5.152 djevojčice.

 

 

“Zahvalio bih Savezu na inicijativi. Prepoznali smo projekt koji vraća djecu na sportska igrališta i educira ih kroz zabavu, kao što smo prepoznali i druge izvrsne projekte Hrvatskog školskog sportskog saveza i koje namjeravamo nastaviti podržavati. Veliki je uspjeh više od 10 000 djece kontinuirano i kvalitetno educirati o sportovima, o važnosti tjelesne aktivnosti i otvoriti upravo vrata škole te okupiti stručnjake koji s djecom mogu kvalitetno raditi i nakon završetka škole”, rekao je Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta s kojima je projekt uspješno proveden.

 

 

“Očekivali smo nešto manje od 10 tisuća djece, dobili smo 10 831; očekivali smo 120 profesora i 63 škole, a sudjelovalo ih je 138 iz 70 škola - ne znam što bih očekivao od sljedeće godine, ali znam da će biti još veće, još bolje i dostupnije apsolutno svim klincima koji iskažu interes. Ono na što sam najviše ponosan su zapravo ti profesori i kineziolozi koji su radili s djecom proteklih mjesec dana - ako posjetite našu Facebook stranicu, vidjet ćete toliko različitih aktivnosti, kreativnih radionica, planinarenja, pecanja, plivanja, penjanja… Zaista ih je bio užitak pratiti i gledati kako daju sve od sebe da djeca uče kroz zabavu, shvate važnost tjelesne aktivnosti i da se upoznaju, druže i provode vrijeme na otvorenom”, naglasio je glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza Ivan Dujić

 

A predsjednik Nikola Perković zahvalio je onima koji su najviše pridonjeli projektu i njegovoj uspješnoj provedbi: “Ta djeca. Kad vidite te izraze lica, izjave koje daju za naše priloge, koliko se trude - aktivnosti počinju u devet ujutro, a oni dolaze u osam sa strepnjom u očima i čekaju hoće li sve početi na vrijeme. Ta ljubav prema sportu je upravo ono zbog čega projekt postoji i zbog kojeg mi je drago čuti da se nastavlja i sljedećeg ljeta.”

 

 

A zahvalni su i oduševljeni bili i djeca i voditelji, a kako kaže ravnatelj OŠ Kraljevica, Davor Juriša, i roditelji. Provodeći vrijeme direktno s djecom na igralištima i u sportskim dvoranama, on, kao i mnogi kineziolozi, čestita na inicijativi i uspješnoj provedbi projekta. Voditelji su oni koji iz prve ruke znaju kako su djeca reagirala, koliko su zadovoljni i sretni bili klinci, ali i roditelji te koliki učinak je projekt imao na njihovo ljeto, a i živote. Neki su otkrili nove sportove, neki upoznali nove prijatelje, neki zaključili da im je tjelesna i zdravstvena kultura novi najdraži predmet, a gotovo svi kažu da im je žao što je projekt gotov i s veseljem čekaju obavijesti o novim terminima i planovima za provedbu.

 

 

Ministarstvo turizma i sporta ovom je prilikom potvrdilo namjere da projekt postane stalni dio sportsko-edukativnih programa u Republici Hrvatskoj, a Hrvatski školski sportski savez potvrđuje da su spremni projekt proširiti na još škola, uz još bolje uvjete i još više aktivnosti.

 

M.B.

 

Datum početka
22/08/2021
Datum završetka
21/10/2021